
ETEN …
Een ieder die mij volgt op Social Media weet het wel…
Ja !! De Beentjes zijn Bourgondiërs….
Wij houden van lekker eten en ook van heel apart eten.
Experimenteren en dan het liefste zonder een kookboek !!!!
Het begon ongeveer zes en twintig jaar geleden.
Het was in het begin van onze relatie.
Anneke haalde het in haar hoofd om en meest foute vraag te stellen bij het het eten van aardappelen, bietjes en een bal gehakt …
“heb je geen ketchup ?? “ …
Pfffff… wat een blunder… Gelukkig heb ik het haar vergeven !!
Ketchup … op mijn ballen ??
Nadat de vlekken uit mijn nek waren verdwenen en ik weer na reanimatie bijkwam en nadat Anneke mijn bal gehakt had geproefd ( zonder ketchup natuurlijk) was ze om…
Koken.
Het is echt een ontspanning voor mij.
Tegenwoordig is de vrijdag mijn dag.
Lekker thuis van het werk , gauw omkleden , schort om en dan beginnen met snijden.
Na het snijden komt er een heerlijk Belgisch biertje , rechts van het fornuis te staan.
En dan heerlijk een recept opbouwen.
Goed mijn neus gebruiken om de juiste kruiden en ingrediënten te combineren tot een smaakvol geheel.
En wat is het dan een feest als alles op tafel staat.
Meestal is de jury ( lees vrouwlief en zoon ) mij gunstig gestemd …
Over vrouwlief gesproken….
Na de echec met de ketchup … is Anneke ook begonnen met echt koken.
In het begin moest ik haar echt wel helpen , of hints geven , maar het allermooiste is dat ze ook heel veel plezier begon te krijgen met koken.
En ik moet echt toegeven dat ze mij voorbij gestreefd is !!!
En geloof mij , lieve vrienden … DAT IS GEEN STRAF !!!!!!!!!
Natuurlijk eten we ook veel Hollandse pot .
Spinazie , Andijvie , of winterkost zoals zuurkool , boerenkool , hutspot kan ons bekoren.
Maar om doordeweeks Moussaka , varkenshaas met rode wijnsaus of in de winter gewoon snert te eten is altijd een feest.
Heerlijk met het hele gezin aan tafel, kaarsjes aan en dan de eventuele gezinsperikelen bespreken…
Tja , en dan aan het eind gaat het meestal gebeuren !
De Beentjes-nies !
Vroeger toen ik nog een hele kleine Nico was had mijn vader het ook…
Ik vond het prachtig dat mijn vader , nadat hij had genoten van de mosterdsaus ( …not!) , zijn zakdoek pakte.
Hoofd ging dan omhoog , mond ging open, je kon meestal de telraam klaarzetten.
10 keer niezen ? geen probleem….
Inmiddels vernomen dat alle mannelijke Beentjes-nazaten dezelfde “klacht” hebben.
Zoonlief begint nu ook al te lachen als mijn ogen wat waterig worden…
“Mamsz , je hebt weer veel te lekker gekookt !! “zegt hij dan.
Ik ben dan meestal al in andere sferen en pak dan de ene na de andere snotlap.
Hij telt nog niet niet af , maar ik weet dat hij straks hetzelfde gaat overkomen.
Dat is het lot van een Beentjes… hahaha
Maar alle gekheid op een stokkie.
Het avondeten is heel belangrijk voor ons gezin.
Altijd een mooi moment om als gezin gezamenlijk de dag door te nemen.
Soms mooie gesprekken maar ook soms zware gesprekken , maar altijd eerlijke gesprekken.
Ik ben wat dat betreft gezegend met een geweldige zoon , lieve vrouw … we hebben het goed !!
Tja , dan kom ik toch weer terug op de bal gehakt ( met zonder ketchup…. ).
Tegenwoordig eten we die ook in de middag , op een broodje met satésaus en een plakje komkommer…
Tip van de maestro ?? okee dan….
• Vier uitjes ( drie witte , één rode)
• Rode paprika
• Courgette
• Na het snijden opbakken met olijfolie , scheutje ketjap , peper , paprikapoeder , tijm , ketoembar … na een minuut of vijf karamaliseren met drie schepjes suiker en dan weer rustig vijf minuten laten door pruttelen.
• Dan een klein blikje tomatenpuree , beetje ketchup ( DAN WEL …..) , flesje zoet-zure saus, taugé, zoete vruchtjes erbij.
• Dan ongeveer een pond kibbeling ( tip , gewoon de goedkope voorverpakte uit de supermarkt). en een ons garnalen mengen.
• Rustig laten doorsudderen en dan een halve komkommer ( gevierendeeld) bijvoegen…
Serveren met gebakken rijst ...
EET SMAKELIJK !!!!!
Reactie plaatsen
Reacties